+90 533 973 4097

Amazon ACOS Nedir, Nasıl Hesaplanır?

Amazon ACOS Nedir, Nasıl Hesaplanır?

ACOS (reklam satışlarının maliyeti) ne anlama geliyor? ACOS hesaplayıcısı nedir ve nasıl anlaşılır? ACOS formülü ve Amazon'da nasıl satış yapılacağı hakkında bilgi edinin.

  • 27.01.2022

Her Amazon satıcısı, maliyetlerin nerede olduğunu bilmenin maksimum kâr elde etmek anlamına geldiğini bilir.

Reklam, satışları teşvik eder ancak maliyeti asla çok yüksek olmamalıdır, aksi takdirde tüm kârınızı yakar. Başka bir deyişle, Tıklama Başına Ödeme (Pay-per-Click/PPC) reklamınızın nasıl performans gösterdiğini bilmelisiniz. Bu bilgileri, ürününüzün ACoS'unu ve Amazon PPC için iyi bir ACoS'un ne olduğunu bildiğinizde alabilirsiniz.

ACoS Amazon Nedir?

Şimdi, ACoS ne anlama geliyor? Amazon ACoS (Reklam Satış Maliyeti), Amazon satıcı reklamlarının her bir doları başına kaç sent kazandığını gösteren temel bir ölçümdür. Satıcının PPC kampanyasının verimliliğini tahmin edebilmesi için yüzde olarak hesaplanır.

ACoS neden önemlidir?

ACoS by Amazon, ilgili bir reklam kampanyası yaklaşımı seçip seçmediğinizi gösteren hayati bir göstergedir. Bu PPC kâr formülü, Amazon satıcılarının tüm maliyetleri takip etmelerine ve ürünlerini pazarlamak için harcayabilecekleri miktarları anlamalarına yardımcı olur.

Fazla harcarsanız kar kalmaz çünkü reklam dışında üretim giderleri, lojistik, Amazon ücretleri vb. bir sürü başka maliyetiniz vardır ve bir kâr marjınız olması gerekir, aksi halde zarar edersiniz.

 

Neden farklı ACoS rakamları alıyorsunuz ve bunu ne etkiliyor?
ACoS'un ne olduğunu tanımladığınızda kendinize şunu sorarsınız: Bu neye bağlıdır ve nasıl iyi bir ACoS reklam rakamı elde ederim?

ACoS'u etkileyen bazı önemli parametreler vardır: Tıklama Başına Maliyet (TBM-CPC), dönüşüm oranı ve ürün satış fiyatı. TBM'niz çok yüksek değilse, dönüşüm oranı iyiyse ve listelemeniz uygun şekilde optimize edilmişse ve birim satış fiyatı yeterince yüksekse size en uygun ACoS yüzdesini verecektir.

İyi bir ACoS nedir?
Az önce tartıştıklarımızdan, iyi ACoS'un değişebileceği sonucuna kolayca varabilirsiniz. Bu, nihayetinde “iyi” veya “kötü” ACoS yüzdesi diye bir şey olmadığı, satış stratejinize ve elde etmek istediğiniz kar marjına bağlı olacağı anlamına gelir.

İlk bakışta size daha fazla kazanç sağladığı için düşük ACoS tercih edilebilir gibi görünüyor. Ancak stratejiniz satışları en üst düzeye çıkarmaksa, Amazon reklam kampanyasına biraz yatırım yapmanız gerekir. Bu, ürün kategorilerinizin her biri veya hatta belki her birim için geçerli olan kendi ACoS'unuzu tanımlamanız gerektiği konusunda bir fikir verir.

ACoS'unuza bir yaklaşım belirleyecek PPC kampanyalarınızla hedefleyebileceğiniz 3 ana hedef vardır.

Hedef 1. Satışları maksimize etmek. Mümkün olduğunca yüksek satış rakamlarına ulaşmak istiyorsunuz.

Hedef 2: Gösterimleri en üst düzeye çıkarmak. Marka bilinirliğinizi maksimuma çıkarmak istiyorsunuz.

Hedef 3. Karı maksimize etmek. Belli bir kar marjı elde etmek istiyorsunuz.

Normal ACoS yüzde 30 civarındadır. Bu, metodolojilerinize ve hedeflerinize göre değişecektir. Genel bir kural olarak, yüzde 15-20 civarında bir ACoS'u işaret etmeniz gerekir. Normalde maksimum kâr elde etmek için birim maliyetinizin reklam harcamanızdan daha yüksek olması gerekir. Bu, satışlarınızdan gelir elde etmenin bir yoludur. Ancak, reklam harcaması ürün dönüşümünü ve gösterimi etkiler, bu nedenle PPC kampanyalarına çok az harcama yapmak toplam satışları azaltabilir.

Amazon'da ACoS nasıl azaltılır?
ACoS'unuzu iyileştirmek için listeleme bilgilerinizi optimize etmeye odaklanın. Ne kadar çok dönüşüm alırsanız, ACoS'unuz o kadar iyi olur.

Amazon ACoS'unuzu geliştirmek için 6 ipucu.

1. Doğru anahtar kelimeleri bulun

Amazon anahtar kelime araştırması yapın ve anahtar kelimeleri listenize entegre edin. Bu, çok fazla reklam harcamadan ürününüz için doğru alıcıları bulmanıza yardımcı olacaktır.

2. Anahtar kelimelerinizin nasıl performans gösterdiğini analiz edin

Yüksek performanslı anahtar kelimelere odaklanın. Etkisiz anahtar kelimelerden kurtulun ve rakiplerinizin kullandığı anahtar kelimeleri inceleyin.

3. Yalnızca ilgili ürün bilgilerini kullanın

Girişinizi temizleyin ve yalnızca alakalı anahtar kelime seçimini kullanın. Alakalı ve net bir şekilde uygulanan ürün bilgileri, ilgili dönüşümleri çeker. Amazon, tescilli bir arama algoritması uygular.

4. Bilgilendirici ve dikkat çekici bir başlık oluşturun

Ürün başlığı, anahtar kelimelerinizi ve anahtar kelimeyi çevreleyen alakalı bilgileri yansıtmalıdır. Başlık, alıcının dikkatini çekmek ve müşterileri çekmek için kurulacak.

5. Doğru teklif tutarını belirleyin

Dönüşüm oranınızı, beklenen satış kârınızı ve reklam satışlarına nasıl yatırım yapmak istediğinizi düşünün. Optimum tıklama fiyatınızı ölçün. ACoS hedefinize göre en uygun teklifinizi hesaplayın.

6. En çok satan ürünlerinize odaklanın

En çok satanların reklamını yapmak için büyük çaba gösterin. Hem daha az satılabilir SKU'ların olası satış "düşüşlerini" hem de düşük sezon satış düşüşlerini telafi ederler.

Logo Bank